- sepetak ruang kecil untuk menjadi diri sendiri -

Monday, 7 March 2016

Orang mah foto buku masih mulus, ini udah kriwil, pembatas buku lecek pulak.
 
Apa yang saya tulis ini mungkin ada unsur bocoran isi buku Intelegensi Embun Pagi (IEP). Tapi saya tidak sepenuhnya mau mengulas isi IEP apalagi membuat review panjang Supernova. Monggo dibaca sendiri saja (sambil menikmati ekstasenya). Yang mau saya ungkap di sini adalah beberapa keriaan yang saya alami selama membaca IEP (which is less than 48 hours--baca buku apa semedi, Buuuu?).

Emang keriaan macem apa, sih?
Pada Supernova, saya paling menikmati plot cerita yang dibuat jenaka. Makanya paling suka sama Petir. Di IEP, ada beberapa plot jenaka yang--well--lumayan jadi gak tegang karena nungguin klimaks dan endingnya. Selain itu, di IEP semua figur hadir (oh, gak SEMUANYA juga, sih). Macem reuni gitu ya, Kaaak? *lirik judes ke Gio dan Zarah* Karena semua hadir, rasanya mudah sekali untuk komparasi karakter mereka satu persatu. Lalu memilih satu di antaranya untuk dijadikan #teamsiapagitu. Iya, lho. Situ capek-capek baca trus gak pilih tokohnya, buat apa? Ini Supernova terakhir, lho. *dilempar Simon ke jurang Simaung-Maung*

Waktu membaca Gelombang, saya (dan mungkin jutaan perempuan lainnya) jatuh cinta pada Alfa. Tapi kalau mau dirunut sih, saya sebetulnya cinta pada kehidupannya sebagai lelaki Batak (terima kasih kembali, Mak Suri ). Iya, bener. Dari Gelombang-lah saya belajar budaya Batak dengan lebih dekat. Klise amat jatuh cinta sama tokoh yang cerdas, punya banyak pencapaian akademis, dan konon tampan. Dih. (Ciyeee, dendam nih?)

Kelar membaca Gelombang, saya membatin: ah, figur Alfa ini klise amat. Bodhi still better.

Eh, Bodhi?
Yes. Selain Petir, saya suka sama Akar. Pada Akar juga banyak hal jenaka dan adventurous banget. Apa yang lebih menakjubkan dari jalan-jalan pagi di kebun ganja? Ngahahaha. Atau kejar-kejaran sambil takut digranat di daerah perbatasan, mungkin?

Betapapun Bodhi ini solo traveler in a solitaire soul (ciyan anet ni anak, sini peyuk duyu), buat saya dia tetap kharismatik. Bakal panjang kalo mau membedah kenapa dia begitu memukau. Salah satunya mungkin karena Bodhi ini woman less, ya (dibanding Gio dan Alfa--yang obsesif amat itu). Inget kan gimana dia gemetaran waktu bikinin tato Ishtar Summer? Dan rasanya gak ada juga perempuan dalam hidupnya. Jomblo apa gak doyan sih, Bang?

Ketika mulai membaca IEP, rasanya deg-degan. Antara takut (semacam ketakutan ada split gitu, trus ketahuan punya ekspektasi yang berlebihan, hahahah) dan--tentu saja--bersemangat sama endingnya para Peretas. Ketemu lagi sama Bodhi dan Alfa dalam satu buku (dan pada banyak plot juga), bikin saya yakin saya adalah #TeamBodhi.

Gio gimana, dong?
Aish. Lelaki itu too good to be true. Flawless amat jadi orang, Bang? *dicekokin Ayahuasca*

Adegan favorit saya di IEP adalah ketika Bodhi bersama Kell. Yes, I also loves him. They arguing a lot. Rasanya dalam hidup ini kita butuh satu temen ngehek macem dia, hanya supaya kita bisa menertawakan hidup dan diri sendiri. *menatap kosong ke awan-awan* Serius, deh. Punya temen macem Kell itu nyebelin. But also ngangenin. Kangen pengen nabok mulutnya. Yes, #KellForLife. Eh, #TeamChenDoll aja deh.

Nah itu versi laki-lakinya. Kalo perempuannya? Tetep Elektra, sih. Meski akhirnya ketahuan kalau Etra itu polos-polos be--*dibekep Sati* Tapi tiap episode Zarah nyariin bapaknya selalu bikin saya terenyuh. Betapa anak selalu punya celah dan cinta untuk orang tuanya, ya--iya. Sebesar apapun dosa orang tuanya. Oh, saya nangis beneran waktu Zarah ke makam Abah dan ketemu Ibunya di sana. Jarak yang begitu lebar itu tidak berubah. Hanya saja ada yang luruh dan menguap. *ambil tisu*

Jadi, saya adalah #TeamBodhi, #TeamElektra dan #TeamChenDoll. Kalau kamu?[]

Monday, 1 February 2016

Westlife. My teenage life.

Do you know Westlife? Yes, a boyband that established on 1990ish from Ireland. Still remember their names? Let me try, haha! There are Shane, Brian, Mark, Nicky and... Keenan? (Okay, it's should be Kian--after Googled--sorry, Kian.) If you're an 90ish generation, you must be recognize them well. No matter you like them or not, LOL.

Me, at that era, so keen on them. I bought every magazines that showed their photos on the cover. Or pin ups, posters, gossips,... everything touchable (remember, internet at the time only for MIRC-ing). You only can see their face only on magazines photos, no Instagram dude! Ah, or on MTV.

On 2001, Westlife made a world tour and came to Jakarta. I remember the show started at night. A friend of mine (who afford enough to bought the ticket), changed her uniform into a casual one so quickly and went with her driver to the concert. I don't know what came into my mind that I gave my pocket camera to her before she go. I said: please take some pictures for me. HAHAHAHAAAA... *with puppy eyes*

And she made it. She took some pictures from the concert. So many pictures. But...since my camera is not DSLR, neither good enough to taking pictures from away, so almost of them are black, dark with some spotty lights and blurry. Don't ask me where's the photos right now, haha!

I have to admit, Westlife has built my teen life with a lot of love songs. And maybe another million girls else does. They made us scream, taught us singing in English, made us searching where is Ireland on the map, made us excite to watching behind the scene videos, and made us always waiting for the new songs.

By the way, still remember this song?[]


Thursday, 28 January 2016

My family had a plan to moving to Jogja this year. My husband and I are trying (quite hard--LOL) to find a house to rent. Since his letter of acceptance is out, we're still haven't find the house yet--a house we desire most. Whereas, we just need a small house with proper kitchen, a garage, fence (for the sake of toddler's security), and... not too expensive. Nor too cheap. We have some budget that maybe not as high as another family do. Somehow we optimist we can find a proper home we've been dreaming of. Since the properties rate in this small city is approach as expensive as Jakarta, we understand on how much to put our standard.

I have to say, Jogja is changing a lot. Some areas are become more populous. Hundreds motorcycles are everywhere. Traffic jam make you insane. I never find our self out of parking lot until we visited campus on last year. Thus, you can find hotels and apartments in every single main street. Compare to five years backward, Jogja has so many modern places and become more urban.

On 2006, we rented a small house in north Jogja only for IDR 3 millions/year (yes, that cheap!). When we moved to Kotagede, we were rented a house still around that numbers. Plus with a huge (but old) house, some space to play balls and catch dragonflies at the backyard, also located in main street of Kotagede. Both the house ain't a new minimalism house. But that houses are just fine, worth to living even there's should be some improvement. Right now, we have to spend at least two-three times more expensive to rent the same house.

Some houses we found are truly beautiful but almost of them reach teeny to twenty millions. Which is over budget. Some of them are only nine to twelve, but they doesn't have kitchen and provides water from watery company. Since we had some bad memories about water, we put them at the bottom of our list. Otherwise, if they have the kitchen and water, sometimes they don't have garage. Or the location are quite far. Or doesn't have fences. Yes, we've been searching that much :')

Well, searching a house to live are just like searching a soulmate. Once you find them, they will be yours no matter what. If you're wondering when is the right time to us, it's also God secret. We're just have to keep on trying. So, wish us luck![]

Blog Hits